A Békés Vármegyei Központi Kórház 2022-ben indított el feltételes közbeszerzési eljárást az új gyorsítóeszköz beszerzésére, hiszen a korábbi 18 éves készülék már elöregedett, így időszerű volt a cseréje. Az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségpolitikai Főosztály segítségével talált támogatást a beszerzésre, és egy 2023. decemberében született kormányhatározat alapján teljeskörű állami támogatással valósítják meg ezt a beruházást.

„Kiemelt jelentősége van ennek a fejlesztésnek, hiszen a Pándy Kálmán tagkórházban működik a vármegyei onkológiai centrum, ahol a kemoterápia mellett sugárterápiás kezeléseket is biztosítanak a daganatos betegeknek. Az új, korszerű lineáris gyorsítókészüléknek kiemelt szerepe lesz az ellátásban” – hangsúlyozta a kórház főigazgató főorvosa. Dr. Becsei László hozzátette, a gyorsítóberendezést már megrendelték, a készüléket előreláthatólag július 20-án tudják beüzemelni és szeptember második felétől segíti majd a betegek korszerű kezelését.

„Az onkológiai betegek ellátása azonban az építkezés ideje alatt sem szünetel, hiszen a kórház rendelkezik egy másik készülékkel, amellyel részben meg tudják oldani a kezelésüket. Emellett mind a debreceni, mind a szegedi orvostudományi egyetemmel szerződést kötött a kórház, és azokat a betegeket, akiknek duál gyorsító energiás kezelésre van szükségük, el tudják szállítani az egyetemi centrumokba, így minden daganatos beteg sugárterápiája biztosított a beruházás ideje alatt is” – emelte ki a főigazgató főorvos.

Dr. Tordai László, a Békés Vármegyei Onkológiai Centrum vezető főorvosa a beruházásról elmondta, hogy április közepén indult el, a régi gyorsítót azóta leszerelték, és ennek cseréje mellett egy jelentős infrastrukturális fejlesztés is zajlik az intézményben, ami azt jelenti, hogy új betegfektető rendszereket és CT szimulátorokat kapnak. A beszerelés után különböző méréseket és beállításokat végeznek az eszközön, és szeptember közepére várható a gyorsítóberendezés teljes beüzemelése. Ekkortól újra teljes kapacitással működhet az onkológiai centrum, így a legmodernebb sugárterápiás ellátást biztosítják Békés vármegye lakosságának.

Dr. Adamecz Zsolt főorvos arról tájékoztatott, hogy az onkológiai centrumban jelenleg napi 60 beteget tudnak ellátni a jelenleg rendelkezésre álló, kisebb teljesítményű gyorsítóeszközzel. A most beszerzés alatt álló, 21. századi technikát biztosító eszköz azokat a dolgokat is lehetővé teszi majd, amelyeket eddig nem tudtak elvégezni. Az új gyorsító nagyon pontos beállítási rendszert és képvezérelt sugárkezeléseket tesz lehetővé. Az eszköz a biztonságra törekvő orvos lehetőségeit szélesíti ki, ugyanis a régi gyorsítónál csak háromdimenziós besugárzásokat tudtak végezni, ami a betegek számára nagyobb megterhelést jelentett. Ezzel szemben a korszerű technikai megoldás pontosabb besugárzást tesz lehetővé, hiszen a légzésvezérléssel bizonyos fázisokat kihagyva, akár 50 százalékos térfogatcsökkenést is el lehet érni, amely jelentősen csökkenti a sugárkezelés mellékhatásait.

 

Forrás: behir.hu
Kép: Aplied Radiology