Latte mindössze másfél éves kutya, de fiatal kora ellenére minden feladatot tökéletesen teljesített. Kistestű társa, Shinny sem szeretett volna lemaradni és megmutatta, hogy a vezényszó nélkül is nagyon fegyelmezetten reagál a terapeuták, és az osztály beteginek még a szavakkal ki sem mondott kéréseire is.

A napokban indultak el az állatterápiás foglalkozások Kaposi Mór Oktató Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum fekvő-és járóbeteg egységében. Dr. Somoskövi Csilla osztályvezető főorvos elmondta: a terapeuták kutyával, nyuszival, teknőssel, valamint lóval segítik a betegeket szorongásaik oldásában. Pácienseik között vannak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küzdő és autista gyerekek és felnőttek egyaránt. – Van külföldi gyakorlat és hazánkban is több helyen foglalkoznak ilyen terápiákkal, amely a nonverbális kommunikáció javításában is segít. Azt tapasztaljuk, hogy a koronavírus járvány alatt romlott sok beteg állapota és az izoláció is nagy hatással volt az idősekre, amely napjainkban is érezhető – emelte ki Somoskövi Csilla, aki azt is elárulta, hogy szeretnék a lóasszisztált terápiákba bevonni dolgozóikat.

Kardos Edina klinikai szakpszichológus, állatasszisztált terapeuta nagyon örült a kórház megkeresésének. – Tizenkilenc éve egy nehéz életszakaszban voltam, van egy most már 21 éves autista nagyfiam és a vele való nehéz indulás motivált abban, hogy gyógyító erőt keressek, amelyet akkor a lovakban találtam meg. Kutyákkal hét éve dolgozom együtt – mondta el a terapeuta. Hozzátette: az osztályon folyamatosan tartanak foglalkozásokat tematikus csoportokban.

– Mindig egy témát dolgozunk fel, amelyhez kutyás vagy lovas helyzetet választunk és az állatokkal kezdjük a társas kapcsolati mintákat felismerni és átdolgozni – emelte ki Kardos Edina. Megjegyezte: azt nézik meg, hogy mi az ami befolyásolta, hogy az adott kérést az állat teljesítette-e, vagy nem. Kiemelte: nem minden állat alkalmas terápiára, a kutyáknak két szakaszos vizsgán kell megfelelniük, nagy nyomás alatt kell bizonyítaniuk, hogy kíváncsiak, érdeklődőek az emberek iránt.

Forrás: sonline.hu, fotó: Lang Róbert