Az Országos Kórházi Főigazgatóság „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programjának elsődleges feladata, hogy a kórházakhoz kihelyezett szűrőbuszokkal mindenki számára hozzáférést biztosítson a szűrővizsgálatokhoz szerte az országban. A szűrővizsgálatok alapvető célja az egészségesnek tűnő (panasz-, és tünetmentes) páciensek rejtett betegségének lehető legkorábbi felismerése, és egyes betegségek esetében a betegséget megelőző kórállapot felkutatásával, kezelésével a betegség kialakulásának megelőzése.

Fontos tehát, hogy az életkor alapján veszélyeztetetteknek szervezett népegészségügyi célú, célzott szűréseken, valamint férfiak, nők, gyermekek számára ingyenesen biztosított életkorhoz kötött szűrővizsgálatokon mindenki vegyen részt. A rendszeres részvétel kulcsfontosságú a daganatok és egyéb betegségek időben történő felismerésében. Amennyiben az elvégzett szűrővizsgálat eredménye nem negatív, a diagnózisról és a szükséges kezelésről az egészségügyi ellátórendszer gondoskodik.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság „Férfi Egészséget Támogató Intézmény” lett, mely elismerést a MentsManust Movember Magyarország Egyesület elnökétől, Honti Dánieltől vett át Bábiné Szottfried Gabriella népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes.

A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák elleni küzdelem támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. Az Országos Kórházi Főigazgatóság kollégái októberben a nők egészségvédelmét támogatták, most november hónapban a férfiak egészségéért kampányolnak.

Fotó: Ruzsa István/OKFŐ