A rákra, a különféle onkológiai kórképekre gyakran a jelenkor átkaként gondolunk, holott az emberi faj kialakulása óta a daganatos megbetegedések természetes velejárói az életnek. Az egyik legrégebbi ismert rákos (csontszarkóma) elváltozás nyomait egy ősi, Krisztus előtt 3000 évvel Egyiptomban élt ember maradványain találták meg a tudósok. Egy másik ősi, a rák jelenlétére, felismerésére utaló dokumentum az a Papyrus Edwin Smith néven ismert ősi egyiptomi írás, amely i. e. 1600-ra datálható.

Mivel a gyógyítók évezredeken át nem ismerték fel a daganatos betegségek komplexitását és sokféleségét, így lényegében csak a betegek szenvedéseinek csökkentésére törekedhettek.

Szerencsénkre az orvostudomány fantasztikus fejlődésének köszönhetően ma már sokkal többet tudunk a daganatos megbetegedésekről, beleértve azok típusait, kialakulásuk okait, és a hatékony kezelési módszereket.

A kontroll nélküli sejtnövekedés, vagyis a daganatok azonosítása és terápiája kulcsfontosságú a betegség legyőzésében – mondja a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás Osztály vezetője, akit a kezelési módszerek fejlődéséről kérdeztünk. Az első terápiás lehetőség, amely évtizedekkel ezelőtt a daganatos betegségek egyedüli kezelési formáját jelentette, a sebészeti beavatkozás volt – emlékeztet dr. Cselik Zsolt. Kezdetben kizárólag a szabad szemmel látható elváltozások felismerésére hagyatkozhattunk, ezért például a hasban/mellüregben „megbújó” rosszindulatú elváltozásokat csak későn, komoly tüneteket, panaszokat okozva ismerték fel az orvosok.

A XIX. század végén és a XX. század elején Conrad Röntgen felfedezésével új lehetőséget adott a diagnosztikai képalkotás és terápiás célú felhasználás terén az orvosok kezébe. Az első fizikai Nobel-díjas kutatónak köszönhetően a mélyen fekvő, test középvonalához közeli tumorok diagnosztizálása és terápiája is lehetővé vált. Szerencsére a tudomány fejlődése révén a véráramba juttatható (kemo)terápiás gyógyszerek megjelenésére sem kellett sokat várni – vármegyei kórház sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvosa szerint ezek a speciális gyógyszerek már biztonságosan alkalmazhatóak voltak a II. világháborút követően.

Ez a három pólus, vagyis a sebészet, a kemoterápia és a sugárkezelés alkotja jelenleg is a korrekt daganatellenes terápiás arzenált. Ezek egymásra gyakorolt hatása, folyamatos fejlődésük egyre hatékonyabb, enyhébb mellékhatásokkal járó kezeléseket eredményez – állítja dr. Cselik Zsolt. A mai modern kezelések és gyógyszerek, illetve azok kombinációi hazánkban éppúgy elérhetőek, mint bárhol máshol a világon. A sebészi megoldások – a minél kisebb műtéti terhelés érdekében – a minimál invazív eljárások irányába mozdultak el. Jó hír az is, hogy az új műtéti technológiák – a laparoszkópos vagy a robotasszisztált sebészet – is folyamatosan fejlődik és egyre több helyen érhető el hazánkban.

A komplex onkológiai ellátás jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, ám a Sugárterápiás Osztály vezetője szerint mind a szakemberek, mind pedig a betegek számára fontos megérteni azt, hogy csak akkor harcolhatunk eredményesen a rosszindulatú daganatok ellen, ha a rendelkezésünkre álló terápiás eszköztár minden elemét alkalmazzuk – így a sugárterápiát is.

Jelenleg hazánkban harmincnál is több onkológiai centrum működik, melyek mellett 14 sugárterápiás központban végeznek sugárkezeléseket a speciális tudással rendelkező szakorvosok.

A sugárterápia eredményessége alapvetően a képalkotástól függ.

A CT-, MRI-, PET-CT- vagy PET-MRI-képeken látható daganatos elváltozások sugárkezelése során a cél az, hogy pontosan a daganatra irányítsuk a sugárzást, miközben megpróbáljuk megóvni a környező egészséges szerveket – magyarázza –, ezért nagyon fontos a képalkotás, a kezelendő terület pontos meghatározása és a sugárkezelés alapos tervezése.

Dr. Cselik Zsolt szerint a modern sugárterápia ma már nem csak a daganat, illetve az érintett nyirokrégiók ellátásáról szól. A legújabb technológiák segítségével – amelyek már itthon is elérhetőek – képesek vagyunk akár nagyon kis területre nagyon nagy mennyiségű sugárzást célzottan alkalmazni. Ezt a speciális, „sugársebészeti” módszert sztereotaxiás kezelésnek hívjuk. „Ebben az esetben egyszerre sokkal nagyobb adag sugárzást bocsátunk a daganatra, mint a hagyományos, naponta adott kezeléseknél. Ennek eredményeként egy erőteljes biológiai hatás jön létre, ami elpusztítja a daganatos sejteket.”

A személyre szabott terápiák esetében az orvosok úgy is dönthetnek, hogy a sugárkezelést kis adagokban, több napon át adják a betegeknek. Ez azt jelenti, hogy a páciensek minden hétköznap kapnak egy kisebb mennyiségű sugárzást. Ezzel a módszerrel a cél az, hogy úgy semmisítsék meg a daganatos sejteket, hogy közben az egészséges szöveteknek időt adjanak a regenerálódásra. A kezelések száma 5-től 39-ig terjedhet, attól függően, hogy milyen típusú a rákos elváltozás. Különösen a prosztata és a fej-nyaki régióban lévő daganatok esetében válik lehetővé egy magasabb sugárdózis alkalmazása, aminek eredményeképpen a kezelés időtartama akár két hónap is lehet.

A Sugárterápiás Osztály vezetője szerint a terápiás megbeszélések alkalmával gyakran felmerül a betegekben az a kérdés, vajon a sugárkezelés az egészséges szöveteket, sejteket nem károsítja? A válasz egyértelműen igen, azonban – teszi hozzá – az egészséges (nem daganatos) sejtekben keletkezett hibákat az adott sejt javító mechanizmusa kijavítja és a sejt újra megfelelően látja el a funkcióját. Erre a sérült daganatos sejt nem képes, elpusztul.

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban 2016 februárjától kezdve érhető el sugárterápiás kezelés. A siker érdekében nagyon fontos, hogy a terápiás eszköztárból a beteg számára fontos és elérendő célhoz a megfelelő módszer mellett döntsenek a szakemberek/sugárterapeuták. Van, amikor a fájdalom csökkentésére fókuszálnak, különösen azokban az esetekben, amikor áttétek okoznak erős fájdalmat. Ilyenkor azt szeretnénk, ha a kezeléseknek köszönhetően a betegek visszakaphatnák önállóságukat és fájdalommentes életet élhetnének. Ám a sugárkezelés lehet műtét utáni további terápia is, de olykor műtét helyett is alkalmazzák, különösen akkor, ha a beavatkozás nem hozna hosszabb túlélést, csak növelné a szövődmények kockázatát.

A Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Központjának Sugárterápiás Osztálya készen áll arra, hogy naponta akár 100 beteget is ellásson, komfortos és modern kórtermekben biztosítva a pihenést a kezelések között.

A sugárkezelés tervezéséhez szükség osztályon található speciális CT-készülék és két modern lineáris gyorsító – amelyek mind fizikailag, mind doziometriai szempontból – garantálja a komplex és szakszerű ellátás feltételeit. Van néhány különleges eljárás a daganatkezelés területén, amelyek kiemelkedően hatékonyak bizonyos típusú daganatok esetében. Például a bal oldali emlőtumorok esetében a szakorvosok rutinszerűen alkalmaznak egy különleges módszert, ahol mély belégzést követően történik a sugárkezelés. Ekkor egy kamerarendszer figyeli a beteg mellkasát, hogy pontosan irányíthassák a sugárzást. Az érdekességek körében Cselik főorvos úr a légzés által vezérelt tüdőrák-terápiát is megemlíti, ahol a beteg légzését figyelembe véve követik a tumor mozgását, hogy a kezelés során a lehető legpontosabban lehessen a sugárzást alkalmazni. A különböző testrészek kezelésekor néha külső rögzítőeszközöket is használnak, amik segítenek a beteget nap mint nap ugyanabban a pozícióban tartani, ezzel csökkentve a kezelési hibák esélyét. Ilyenek lehetnek például a fej-nyaki daganatoknál használt termoplasztikus maszkok vagy a hasi régió mozgását korlátozó kompresszorok. Vákuummatracokat is használnak – teszi hozzá –, hogy a betegek a lehető legstabilabban feküdjenek, biztosítva, hogy a kezelés akár 39 alkalommal is pontosan ugyanolyan legyen!

Időpont: 2024. 04. 18., 15 óra

Helyszín: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház

Regisztráció: kommunikacio@vmkorhaz.hu

Találkozó: 15 órakor az O épületben (Onkológia épületszárny) található Betegfelvételi Iroda előtti közösségi térben

 

Forrás, fotó: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház