A két éve átadott, komoly felszereltséggel, szimulációs eszközökkel rendelkező laborkomplexumot az orvosok, orvostanhallgatók, egészségügyi szakdolgozók mellett rendszeresen látogatják gyerekek. A kórháznak nem titkolt célja, hogy a felnövekvő generációkkal, pályaválasztás előtt álló fiatalokkal megismertesse, megkedveltesse az egészségügyi szakmát, a gyógyítás világát. A nyári táborozók is nagy örömmel érkeztek szüleik munkahelyére, és lettek orvosok, ápolók egy órácskára.

A helyes kézmosástól a vakbélműtétig

A felnőttápolás, a koraszülött osztály teendői, a szituációs gyakorlatok, az újraélesztés típusai, a katéterezés, műszerhasználat, a higiénia szabályai, az ultrahangos terem vagy éppen egy vakbélműtét modellezése nem csupán a fantáziáját mozgatták meg kis látogatóknak. A gyerekek valamennyi állomáson egy-egy gyakorlott szakápoló segítségével, aktívan ismerkedhettek meg az adott szakterület tevékenységével, eszközeivel.           

Ma is babázni szeretnek a legtöbben

A tízéves Luca most járt harmadszor az egészségfejlesztő táborban, de így is nagyon aktívan vett részt ebben a programban:
„Mivel nagyon szeretek babázni, és kishúgom is van, így nekem idén is a csecsemőosztály volt a kedvencem” – mesélte lelkesen a kislány és hozzáfűzte: „Tetszett még az ápolás és a vérnyomásmérés, de a kötözést is nagyon élveztem. Ha megnövök, bébiszitter szeretnék lenni.”   

Megtudhatom, mit csinál anyukám

Ármin hétévesen már másodszor táborozott, anyukája nővérként dolgozik a kórházban.
„Én az egész táborozás alatt a laborlátogatást vártam a legjobban” – árulta el a kisfiú. – „Nagyon jók, érdekesek a feladatok, és örülök, hogy megtudhatom, mit csinál anyukám.”
Árminnak fontos volt, hogy megtanulhatta az alapos kézmosás szabályait, és a kötözést is szívesen csinálta. 
„Ha felnövök, asztalos szeretnék lenni, mert apukámnak ez volt a gyerekkori álma” – tette hozzá a kisfiú.    

Nagyszerű programok minden napra

A tizenkétéves Vivien idén először vett részt a kórház nyári táborában, de nagyon sok szép emléket szerzett. Kishúgával együtt táborozik, és a laborban természetesen neki is a csecsemőosztály tetszett leginkább.
„A laborlátogatás izgalmas volt, rengeteg érdekes és hasznos dolgot láthattunk, csinálhattunk” – mesélte Vivien. – „A táborozás minden napjára jutott valami szuper program. Nagyon jó volt az Ugriparkban, mindig van idő mozgásra, sportra. Nagy élmény volt az akrobatikus kosárlabda, holnap pedig az állatkertbe megyünk. Ha lehet, jövőre is szeretnék itt táborozni.”

A Petz egészségfejlesztő nyári tábora ebben az évben július 1-től augusztus 9-ig négy turnusban fogadja a gyerekeket. A sok játék és mozgás mellett a résztvevők megismerkedhettek például a látássérültek világával, de ízelítőt kaphattak az egészséges táplálkozás szabályaiból is. A kórház nyári tábora évről évre népszerűbb a szülők és gyerekeik körében.

 

Forrás: Facebook/Petz Aladár Oktató Kórház