A beszélgetésben nemcsak az érintettek köréről esett szó, hanem a termékenységi és nemzőképességi zavarok okairól, a befolyásoló tényezőkről és a lehetséges megoldásokról is.

Világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a, azaz minden hatodik ember termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd. Hazánkban a gyermekre váró párok 15-20%-át érinti a meddőség, azaz minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett teherbeesés, ráadásul növekvő tendencia figyelhető meg ezen a téren Magyarországon is, akárcsak az egész világon.

Az életkor a legfontosabb faktora, hogy milyen eséllyel lesz a pároknak gyermeke, hangsúlyozta a HRI igazgatója, aki hozzátette, hogy a nőknél 40 évesen már nagyon alacsony a várandósság esélye, 45 éves korban pedig gyakorlatilag vége a reproduktív kornak.

Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője

 

A nők életkorának előrehaladtával csökken a petesejtek száma és minősége is. A férfiak esetében az életkorral járó nemzőképesség-csökkenésnek nincs olyan éles határa, mint a nők esetében, azonban a meddőségek hátterében 40%-ban férfi eredetű probléma áll.

A gyermektelenség legfőbb oka a kései gyermekvállalás, ezért is elengedhetetlen a megfelelő edukáció. Egy felmérés során derült ki, hogy az érintettek jellemzően 10 évvel későbbre teszik a reproduktív életkoruk végét, emlékeztetett Dr. Vesztergom Dóra, aki kitért a Termékenységtudatosság hete sikeres megvalósítására is.

Bizonyos betegségek mellett az életmód, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlsúly vagy éppen a kóros soványság is fontos szerepet játszik, hiszen valamennyi meddőséghez vezethet. De a férfiaknál kiváltó ok lehet például a rendszeres szaunahasználat is, a testépítők esetében pedig a szteroidfogyasztás is rendkívül károsan hathat, ugyanis teljesen leállíthatja a herékben a spermiumtermelést.

A HRI vezetője kérdésre válaszolva elmondta, alapvetően tévhit, hogy ha valaki bekerül egy lombikcentrumba, biztosan lombikkezelést fognak végezni. Minden esetben alaposan kivizsgálják a párt, mind a két oldalon párhuzamosan elindítják a vizsgálatokat, hiszen a probléma feltárása és megoldása után sok esetben nem kizárt a természetesen úton bekövetkező gyermekáldás.

A teljes beszélgetés meghallgatható:

Katolikus Rádió

Spotify

Apple Podcasts

 

Forrás: vagyottgyermekekert.hu