A Messzi István Sportcsarnok nem sportolókkal ugyan, de csaknem annyira kitartó kis hősökkel telt meg, akik az élni akarást mindennél jobban megtestesítik. A koraszülötteket ünnepelték, akik „Királylánynak, és királyfinak születtek”.

A Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány szervezésében megvalósuló ünnepségen köszöntőt mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház vezetője, és dr. Horváth Zsolt orvosigazgató is.

Kecskemét polgármestere megható szavakkal köszöntötte az az érintett családokat és az őket segítő egészségügyi dolgozókat. – Az a boldogság, ami a gyermekek arcán van, és az a szeretet, ami az önök szívében van, az egy utánozhatatlan és megismételhetetlen lehetőség − köszöntötte Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azokat a gyermekeket, akik két születésnapot is ünnepelhetnek egy évben.

Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház vezetője dr. Kelemen Edit, csecsemő- és gyermekgyógyász főorvossal karöltve állt a színpadra, ezzel jelezve, hogy egyedül mit sem ér az ember, és igazi eredményeket csak szoros összefogással érhetünk el.  – Évente 3-500 koraszülöttet kezelünk és bocsátunk ki az osztályról. A fiatalasszony már harminc éve van a szakmában. Ha valaki ezt megszorozza, az 12-15 ezer koraszülöttet jelent – hívta fel a figyelmet az eddigi eredményekre a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház vezetője 

Dr. Gondos Miklós boldogan mesélte, hogy a koraszülött osztály idén monitorrendszerrel és új lélegezgetőgépekkel gazdagodott, de további fejlesztéseket is tartogat a közeli jövő. 

Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató beszédében kiemelte, hogy sem szülőként, se gyerekként nem lehet felkészülni a koraszületés nehézségeire, de a számok és a termet betöltő kacagások és mosolyok magukért beszélnek. Az orvosigazgató köszönetet mondott minden kollégájának, kiemelve dr. Kelemen Edit lelkiismeretes munkáját.

Egy alapítvány sem működhetne gördülékenyen támogató szellemek nélkül. Héjja János, a PEKI Restaurant Kft. tulajdonos-ügyvezetője évek óta szívén viseli a koraszülöttek segítését. Legutóbb a francia El Camino alatt döntötte el: ahány lépést megtesz, annyiszor egy forinttal támogatja a Hírös Koraszülöttekért Alapítványt.  – Az út alatt 1 millió 125 ezer lépést tettem, utána még legyalogoltam 130 kolométert az óceánhoz, ahol még össze-vissza mászkálgattam, úgyhogy összesen közel 1 millió 300 ezer lépés volt  − idézte fel élményeit Héjjas János, majd felkerekítve a lépései számát, átadta dr. Kelemen Edit számára a másfél millió forintról szóló emlékplakátot.

A beszédeket a főorvos asszony gondolatai zárták, aki minden munkatársának szívből mondott köszönetet. –Nekünk ez a mai nap a karácsonnyal egyenlő. Nekünk az az igazi ünnep, amikor látunk benneteket, és látjuk azt, hogy a munkánkat ilyen sikertörténetek kísérik – fogalmazott.

Az alapítványt az adónk 1 százalékával is támogathatjuk. Idén csaknem 6 millió forint gyűlt össze, ez pedig csak megerősítette dr. Gondos Miklós korábbi szavait, miszerint sokan, sokra mehetünk.

A koraszülöttek ünnepén a kacagásnak, a mókázásnak is fontos szerepe volt, elvégre a legkisebbek ünnepe volt ez a mai rendezvény. Kalap Jakab koncerten, bábszínházi előadáson szórakozhattak, de az ugrálóvárazás és az arcfestés is hatalmas sikert aratott a legkisebb hősök körében.

Forrás: baon.hu, fotó: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház